Huvudstad i Grekland

Aten

 • Om Aten

  Aten är huvudstaden i Grekland och den största staden med över 4 miljoner invånare. Aten är en gammal stad. De har funnits bebyggelse här redan under förhistorisk tid. Den äldsta delen byggdes vid klippan Akropolis. På Akropolis fanns från början en borg och därefter blev det ett tempelområde som var helgat åt skyddsgudinna Pallas Athena. Det är förbjudet att bygga hus i Aten som är högre än Akropolis. Här finns templet Parthenon som ett av världens underverk. Templet skapades av Fidias år 432 f.Kr. Det är 70 meter långt och 30 meter brett och har 17 kolonner utefter långsidorna och 8 efter kortsidorna. Templet skadades svårt i ett krig 1687.
  Från Aten kan man ta sig till de flesta ställena i Grekland antingen med flyg, båt, tåg eller buss. Aten är ett väldigt populärt resmål. Det betyder att det är många flygbolag som trafikerar  Aten vilket gör att man kan hitta billiga flygbiljetter. Eleftherios Venizelos internationella flygplats ligger öster om staden, cirka 45 minuter  från centrum med bil. Den populäraste stadsdelen Plaka är full med kvarterskrogar, barer, nattklubbar, souvenirbutiker och marknadsplatser. Stadsdelen Psyrri är nöjeskvarteret där alla Atens unga samlas på kvällarna.
  Ett bra alternativ för boende är stadsdelen Glyfade med omgivning. Dels är det billigare än i centrum och dels har man tillgång till fina stränder. Efter den här kustremsan går det TRAM (spårvagn) med flera turer i timmen in till centrum.

 • Reseinformation och hotell


  Till Aten flyger du direkt från Sverige med bl.a. SAS och Norwegian.
  Du kan också resa med ett charterbolag.
  Från flygplatsen tar du enklast buss eller tåg till centrum.

  Ska du till Pireus är det buss X96 som gäller.
  I det fallet hittar du en utförlig resebeskrivning i porosguiden.
  www.poros.se

  Sök flyg och boende via länken nedan.

 • Några sevärdheter

  Akropolis
  Akropolisklippan är den mest kända sevärdheten i Aten. Byggnaderna som är uppförda i marmor är byggda 400 år f.Kr. Ett av de största templen är Parthenon som var tillägnat Athena som stod staty i guld och elfenben.
  Vaktbytet utanför parlamentet
  Vaktombyte vid parlamentet är  varje timme. Här är den okände soldatens grav som vaktas av soldater, evzone i sina traditionella uniformer med tofsprydda skor.
  På söndagar klockan 11.00 är det stora vaktombytet med stor orkester.
  Berget Lykabettus
  En oas i Aten. Ta linbanan upp till toppen och promenera ner. Intill kyrkan ligger en restaurang och en utomhusteater som brukar ha föreställningar. Sitt ner och beundra utsikten från toppen.
  Arkeologiska Nationalmuseet
  Ett av världens mest intressanta museer med ovärderliga föremål från flera tusen år bakåt i tiden.
  Plaka
  Små gränder som är uppförda på medeltiden. Små butiker, tavernor och nattklubbar.  Intill ligger Monastiraki  med stor marknadsplats där det säljs massor av saker, för turister och lokalbefolkning

 • Karta

   

Resor i Europa

start-en

English

Kontakt

webmaster@poros.se

Svenska

start-se